Kežmarskí lekári chcú počas rokovaní pokračovať v nezmluvnom vzťahu

06.03.2006 Kežmarok

Kežmarok 6. marca (TASR) - Kežmarskí členovia subregionálnej lekárskej komory Poprad na dnešnom rokovaní podporili postoj a vyjadrenia Slovenskej lekárskej k...
Kežmarok 6. marca (TASR) - Kežmarskí členovia subregionálnej lekárskej komory Poprad na dnešnom rokovaní podporili postoj a vyjadrenia Slovenskej lekárskej komory (SLK) o pokračovaní nezmluvného vzťahu počas ďalších rokovaní o zmluvných podmienkach na nasledujúcich 13 mesiacov. Pacienta nechcú stavať do pozície rukojemníka, platby v hotovosti teda nevyberajú. Súčasne odmietajú akékoľvek politické pozadie vzniknutej situácie.

\"Myslíme si, že podmienky, ktoré sme dostali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) sú pre nás neprijateľné, nezohľadňujú opodstatnené náklady našich ambulancií, \" uviedol pre TASR podpredseda sekcie všeobecných lekárov pre dospelých Regionálnej lekárskej komory Prešov MUDr. Peter Marko. Spresnil, že za uplynulých desať rokov vzrástli náklady na prevádzku neštátnych ambulancií niekoľkonásobne. Zvýšilo sa nájomné, ceny energií, ale kapitačné platby u lekárov pre dospelých sú približne na rovnakej úrovni. Pri zohľadnení inflačných trendov by mala podľa neho hodnota kapitácie, ktorá je v súčasnosti 32 Sk, dosahovať 71 Sk.
\"Dostal som v návrhu od SZP na preskripciu liekov odporúčaný limit 1846 Sk. V uplynulých mesiacoch u mňa dosahoval približne 10 tisíc Sk. Ako mám od apríla 2006 liečiť svojich 120 poistencov SZP na úrovni doby aspoň generickými liekmi za takúto sumu? Myslím, že aj laici pochopia, že nejde o politickú záležitosť, ale o zdravie pacientov, \" priblížil podpredseda sekcie vlastné skúsenosti.
Prvé návrhy zmlúv dostali kežmarskí členovia komory na konci minulého týždňa, niektorí ich prevzali až dnes popoludní a nemali čas dôkladne preštudovať všetky podmienky. \"Chceme rokovať. Priestor tu je, ale myslím, že musí byť aj ochota na oboch stranách. Verím, že sa v záujme pacienta čo najskôr dohodneme, \" zhrnul názory kežmarských členov komory doktor Marko.
 

Vyberte región

mark